Een brandkast is een brandwerende kluis en kan zijn inhoud voor een bepaalde tijd tegen de gevolgen van brand beschermen.
Deze beschermingsfactor wordt altijd uitgedrukt in tijd (30-60-120 minuten). Zo kan u zien hoelang de kluis aan het vuur mag blootgesteld worden voordat de binnenzijde van de kast de kritische temperatuur bereikt. Deze kritische temperatuur is voor elk materiaal verschillend.

Papier opbergen

Papier zal vanaf een temperatuur van 176°C chemische reacties vertonen, waardoor het verkleurd of begint te krullen.
Voor het veilig stellen van papier heeft u daarom een speciale brandwerende archiefkast of documentensafe nodig waarvan de temperatuur aan de binnenkant van de brandkast niet hoger wordt dan 156°C.

Beelddragers opbergen

Beelddragers zoals microfilm of fiches raken al beschadigd bij 95°C.
Om zeker te zijn mag de maximale temperatuur in de kast de 75°C niet overschrijden.
Voor het veilig stellen van beelddragers heeft u brandwerende datasafe nodig.

Digitale mediadragers opbergen

Ook voor digitale mediadragers heeft een brandwerende datasafe nodig.
Een brandwerende datasafe is ervoor bedoeld om mediadragers zoals onder meer USB-sticks, harde schijven, cd’s, dvd’s, of back-up tapes te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52°C.
Bij een temperatuur hoger dan 52°C kunnen de media of informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan.
Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers, ook hier zal een datasafe u tegen beschermen.

Advies nodig?

Wanneer u een brandkast aanschaft hebt u deze meestal snel nodig en wilt u niet wekenlang op uw brandkast hoeven te wachten.
Wilt u ook dat uw brandkast vakkundig geïnstalleerd wordt, neem dan contact met ons op en wij bij JBE Security zorgen dat uw geld, belangrijke documenten en goederen goed beschermd zijn tegen brand en/of diefstal.